Какво е генистеин?

Какво е генистеин?


Генистеин е полифенол, който се намира в соя и други растения, червена детелина и kudzu. Това е вид на флавоноиди, известни като изофлавон. Генистеин е често срещана с изофлавон daidzein, и заедно те се считат за соеви изофлавони. Тези съединения са били широко изследвани за тяхното въздействие върху човешкото здраве. Те са били свързани с намаляване на рак в населението проучвания, които изследват диети и ставките на болести.

И двете от тези молекули са способни да обвързва с животните и човека естрогенни рецептори. Поради това те са известни като фитоестрогени. Рецепторите стимулира клетъчната активност, когато специфични съединение се свързва с тях. Генистеин се свързва с естрогенните рецептори и стимулира тяхната дейност, но не толкова ефективно като човешки естроген. По този начин това частично може да блокира ефекта на естрогена. Това може би е отговорен за защитен ефект срещу рак, които са хормони, участващи в тяхното развитие, като например рак на простатата и гърдата.


В Азия консумацията на соя е много по-висока от тази на запад и евентуално до 20 пъти по-висока. Соеви продукти – брашно, мляко, тофу и соя себе си — лесно се консумира. Изследвания разглеждане на хранителния режим на населението на хората и техните болестта ставки са открили, че японските мъже имат значително по-ниски ставки на рак на простатата от американските мъже. Също така азиатски жени имат по-ниски ставки на рак на гърдата от Западните жени. Тези различия са хипотеза се дължат разликите в размер на соята в хранителния режим.


Генистеин е доказано да забавят растежа на различни ракови клетки в лабораторни изследвания. Тя има няколко различни биохимични свойства, освен действа като фитоестроген, който може да доведе до тези ефекти върху раковите клетки. Неговите противоракови дейност е достатъчно сериозно, че той е включен в Националния институт за рака наркотици речник. Времето на нейното използване при лечението е важно, обаче, тъй като някои изследвания са открили генистеин за увеличаване на разпространението на съществуващ рак на гърдата. Лечение на пациенти със съединение който блокира естроген може да облекчи този ефект.


Този изофлавон също изглежда да има ефект срещу загуба на костна тъкан, която се проявява след менопаузата е започнал, и намаляване на нивата на естроген при жените. Това може да предизвика остеопороза и са силно инвалидизиращи. Естроген лечение се използва често при жени в менопауза за предотвратяване на тези последици, но изследвания показват, че да имат опасни странични ефекти. Лечение с генистеин е установено за увеличаване на костната плътност при жени, които го взеха като хранителна добавка.


Генистеин също е силен антиоксидант. Тази дейност може да предпази ДНК от окислително увреждане и предотврати мутации от настъпване. Той също така може да предпази холестерол от оксидиращи и допринасят за риска от сърдечен удар. Този изофлавон е хипотеза за предпазване от сърдечни удари.


Може да има странични ефекти от приемане това съединение като хранителна добавка, обаче. Тя може да предизвика стомашно-чревни проблеми. Има някои изследвания, които предполагат, че може да увреди имунната система. Daidzein не изглежда да имат тези странични ефекти. Тя може да бъде разумно да опитате и да получите на ползите от соеви изофлавони единствено от eating повече соя, а не като генистеин хранителни добавки.